Cara Enable Online Purchase Bagi Debit Card Maybank Dan CIMB

Sebenarnya aku baru saje dapat info ni dekat Facebook...Setelah aku siasat, memang info ni betul...Bermula tahun 2016, pihak bank akan disable "online purchase" untuk pemegang debit card (khususnya debit card Maybank & CIMB...Bank lain aku tak sure!)...Ini disebabkan kerana berlaku banyak kes penipuan...So kalau korang banyak beli barang online guna debit card (macam aku), korang kenalah baca post ni sampai habis dan bertindak segera...Kalau tak, tahun depan tak dapatlah korang nak beli barang guna debit card lagi!

Menurut sumber di Facebook, pihak bank ade hantar SMS tentang isu ni...Tapi tak semua dapat...Aku sendiri tak dapat...Tapi memang ramai yang dapat dan pihak bank ada buat pengesahan tentang kesahihan SMS tersebut.

Itu antara screenshot yang aku ambil kat Facebook...Ada ramai lagi yang share screenshot masing-masing, tapi cukuplah aku tunjuk seketul dua aje kat sini...Kalau korang masih kurang yakin, better korang Google atau call bank sendiri...Lagi puas hati.

Cara Nak Aktifkan Online Purchase

NOTE Bermula 1 Jan 2016, pengaktifan melalui telefon sahaja yang masih valid!


Untuk membolehkan korang boleh terus beli barang secara online guna debit card, korang kena follow tutorial mudah yang aku sediakan kat bawah ni...Cuma kena hantar SMS pada pihak bank saje untuk aktifkan.

- Pengguna Maybank = SMS ONCNP <space> 12 angka nombor IC...Hantar ke 66628

- Pangguna CIMB = SMS OPTIN <space> 4 angka terakhir nombor debit card...Then hantar ke 62666

Make sure korang hanya taip perkataan yang aku bold kan saje k...Untuk 4 angka terakhir nombor debit card tu, korang boleh check kat bahagian depan card korang...Kat situ ada 16 nombor...Korang hanya perlu guna 4 nombor terakhir saje.

Once korang dah hantar SMS, korang akan dapat SMS reply daripada pihak bank.

Selain SMS, korang jugak boleh aktifkan by call sebenarnya...Kat bawah ni nombor-nombor yang perlu korang hubungi untuk aktfikan online purchase.

- Maybank = 1300 88 6688

- CIMB (Mastercard) = 1 300 880 900 (within Malaysia) or +603 2295 6100 (from overseas)

- CIMB (Kwik) = 03-6204 7788 (within Malaysia) or +603 2295 6100 (from Overseas)

Apa Akan Jadi Kalau Tak Aktifkan Sekarang?

Menurut sumber daripada pengomen Facebook yang telah menghubungi pihak bank, kalau korang tak aktifkan sekarang, korang masih boleh aktifkan waktu fail buat bayaran untuk beli barang online nanti... 😆

11 Comments

  • Roslan

    Reply Reply March 21, 2016

    Hi bos, kalau Maybank, lepas dah activate nanti dia hantar notification SMS x?

    • UsahawanCyber.Com

      Reply Reply March 21, 2016

      Hi boss…dieorg tak hantar notification boss…Skrg ni setahu sy dah takde pengaktifan guna SMS…hanya call je yang masih boleh…So better boss call…:)

      • Fikri

        Reply Reply August 31, 2016

        Selalu berapa hari kad debit tu akan aktif ye ? Sebab saya dah call untuk suruh mereka aktifkan.. Mohon pencerahan

  • Matchin

    Reply Reply September 21, 2016

    Boss,,kalu dh aktifkan bleh x kita nak deactive balik..?mcm mna cara ya..?

  • Nurfaizah

    Reply Reply October 2, 2016

    Saya ada buat byrn gna cimb mastercard bru2 ni…napa ea dia xda tolak duit kt dlm…takut la…seller pn da trima byrn tu

  • lebai

    Reply Reply October 11, 2016

    assalam…saya baru lepas aktifkan kad debit maybank di mesin atm (sebab dah beberapa kali kol 1300886688 x diangkatnya dan sentiasa operator telefon tu kata busy)…cara dia sama mcm link cimb di atas tu sbb kena dgn meletakkan had limit amaun duit utk pembelian online ni, kalu deactivate, boleh kita zero kan had limit pembelian tu..or abaikan, xyah beli online guna kad debit maybank tu (x kena caj pun)….-nurfaizah- setahu saya kalu beli online guna debit kad akan dipotong diskaun mengikut promotion mana2 bank pada apps sahaja…kalu guna komputer, mmg x dapat potongan tu…cuma kena pastikan kad debit cimb kita tu dah diaktifkan untuk pembelian online, tq..(kalu silap, kasi pencerahan)

    • Syah

      Reply Reply November 4, 2016

      Macam mane nk aktif guna ATM? -maybank

      • UsahawanCyber.Com

        Reply Reply November 6, 2016

        Tak boleh tuan…kena call bank…

Leave A Response

* Denotes Required Field